Doula la nastere, o noua tendinta in Romania. Tot mai multi medici accepta ideea.
Tot mai multe femei își doresc o naștere frumoasă. Iar dincolo de partea medicală, asigurată de moașă sau doctor, vor să aibă alături pe cineva care să le ofere confort psihic. Doula nu este foarte cunoscută în România însă tot mai multe mame apelează la ea. Termenul se referă la o persoană instruită special pentru a oferi sprijin emoțional, confort fizic și asistență în timpul sarcinii, al nașterii și în primele săptămâni de după naștere, potrivit doula.ro.
Este și cazul unei mămici din Cluj care a apelat la Nora Niculescu, doula certificată și educator prenatal Lamaze. Ioana spune că a reușit practic imposibilul la cea de-a doua naștere, iar medicul ei ginecolog a acceptat ca Doula să o ajute pe tot parcusul travaliului.
După prima naștere (cezariană de urgență, cauzată de stres fetal), mi-am dorit să încerc să nasc vaginal, însă în România aceasta procedură este privită înca destul de reticient de cadrele medicale, în principal din cauza posibilității de ruptură uterină, dar și a altor posibile implicații. Eram ferm convinsă ca în momentul nașterii, mai ales într-un asemenea moment unic în viața mea, aveam nevoie de cineva care să mă ajute să mă focusez exact pe țelul meu și să ma ajute într-un mod constructiv pentru mine. Nora Niculescu, doula mea, a fost cea care m-a motivat și care mi-a dat încredere în mine că pot naște natural, a reușit să mă facă să văd telul visat și să ma concentrez pe respirații și împins, sunt convinsă că fără ea nu aș fi reusit nașterea vaginală după cezariană, a declarat Ioana
Iar pentru Nora, fiecare naștere este o nouă ocazie să ajute mămicile să aducă pe lume un pui de om în cele mai bune condiții.
Ne simțim vulnerabile cand vine travaliul, mediul e necunoscut așa că ajuta să avem pe cineva alături. Partea asta o poate acoperi cineva specializat, dar și partenerul sau sora sau prietena, dacă nu se pierd cu firea și dacă au capacitatea de a stimula încrederea mamei în corpul ei. Doula e însă 1 la 1 și e doar pentru mamă. Iar pentru mine să particip la naștere e un privilegiu, o responsabilitate mare, e super emoționant, a spus Nora Niculescu.
Acum și medicii sunt tot mai deschiși la nașterea asistată de o Doula. Dacă în urmă cu zece ani, planul de naștere era un subiect tabu, iar în sala de nașteri nu intra nimeni, în timp părinții s-au obișnuit să pună întrebări și să ceară ceea ce vor, iar medicii sunt mai atenți la confortul mamei în timpul nașterii. Mai mult, odată cu apariția maternităților private, tatăl este și el acceptat în sala de nașteri.
Corpul știe ce are de făcut indiferent de cursuri, însa la nivel cortex noi gândim mai mult, iar nașterea e act instinctual. Îmi propun să trezesc în mame dorința de a-și asculta iar propriul corp, asta face diferența, a subliniat doula.
Și pentru că perioada sarcinii e poate cea mai provocatoare pentru o familie, tot mai multe cupluri aleg să se înscrie și la cursurile de Lamaze. De altfel, pe Nora Niculescu am găsit-o cu zâmbetul pe buze la cuibul ei, acolo unde îi primește mereu cu căldură, pe ”părinții ei”, adică pe cei care vor să învețe ce înseamnă nașterea și îngrijirea bebelușului. Iar bărzuțele care fac parte din această comunitate nu sunt deloc puține. Peste 1500 de cupluri au trecut pe la cursurile Norei în ultimii ani.
Primul curs l-a ținut acum șapte ani, după ce a renunțat la un job bine plătit în marketing și s-a gândit să intre într-un domeniu relativ nou la acea vreme în România. A fost un curs Lamaze gratuit pentru prieteni.
O prietena era însărcinată cu primul bebe, la serviciu un coleg aștepta un copil și un amic și-a anunțat prietenii. Așa au venit primele patru cupluri. În urma cursului, prima bărzuță a avut norocul să nască ca la carte. În două ore după ce a ajuns la spital natural, fără alte intervenții. Acum fetița ei are deja șase ani. Încă ținem legătura. De fapt din grupa asta doar un cuplu a rămas cu un singur copil, ceilalți au deja câte doi, a declarat Nora pentru stirimed.ro.
Așa vorbește Nora despre fiecare cuplu care a trecut pe la cursul ei. Pentru că dincolo de informații, Nora a rămas prezentă în viața băzuțelor. Le răspunde mereu la telefon, ține legătura cu ele pe Facebook, acolo unde s-a format o adevarată comunitate de mămici, organizează întâlniri anuale și le pune la dispoziție diferite cursuri.
Barza mama pregătește și o surpriză pentru cuplurile nu au ajuns la cursuri, dar care vor avea nevoie de ajutor. O echipă formată din mămici berze vor fi disponibile 24 din 24 de ore pentru cei care au nevoie de sprijin după ce ajung acasă cu bebelușul.
O să creez din interior o echipă de mămici care trăiesc ce traiesc eu. Împreună să sprijinim parinti din afara cuibuluipe parte ingrijire copil. Pentru că primele luni sunt foarte grele, bulversante și riscul de depresie, de izolare e mare, a precizat Nora Niculescu.
Articol inspirat din strimed.ro