SUS

Tripleti.ro – Sticker auto gratuit gemeni, tripleti si multipleti la bord, sarcina, inseminare si FIV

Ghid preventie – vol. 6

Publicat de: Tripleti.ro

Centrul national de studii pentru sanatatea familiei impreuna cu Institutul national de sanatate publica si alte institutii au lansat volumul 6 –  Ghid de Preventie cu tematica Probleme de nutritie, crestere si dezvoltare la copil:alimentatia 0-2 ani, tulburarile de crestere si dezvoltare.

Obiectivul si misiunea ghidului sunt de a contribui la nutriția optimă a copiilor până la împlinirea vârstei de 24 de luni și a femeilor în perioada de sarcină și alăptare. Ghidul oferă cunoștințe bazate pe dovezi cu privire la hrana copiilor și femeilor însărcinate sau care alăptează și recomandări clare pentru practica profesioniștilor din asistența medicală primară, vizând activitățile de consiliere și suport pentru mame și familii.

Ghidul construiește un continuum al practicilor alimentare sănătoase, punând în secvență etapele cheie ale parcursului nutrițional de-a lungul vieții, începând cu perioada de concepție până la vârsta adultă.

Astfel este pus în aplicare principiul de actualitate al ”ferestrei de oportunitate” din primele 1000 zile de la concepție, perioadă în care practicile nutriționale își pun amprenta în mod decisiv asupra dezvoltării și sănătații ulterioare, pentru tot restul vietii (ceea ce ilustrează în mod concret conceptul de prevenție primordială).

Abordarea noastră se intemeiază pe principiile dezvoltate în mod consecvent în publicațiile OMS/UNICEF din 1990 până în prezent și propune atât cadrul conceptual cât și instrumentele care susțin interdependența critică între practicile nutriționale și creșterea și dezvoltarea copilului și necesitatea abordării lor integrate. De asemenea, sunt oferite recomandări și sfaturi practice pentru modelarea comportamentelor în familie privind nutriția copilului, inclusiv adresarea miturilor și barierelor cel mai des intâlnite în practica curentă, în toate mediile sociale.

Recomandările conținute în ghid sunt relevante pentru copiii până la doi ani și pentru femeile care sunt însărcinate sau alăptează.

Descarca aici continutul integral al ghidului, volumul 6.

Bookmark and Share

Lasă un răspuns