SUS

Tripleti.ro – Sticker auto gratuit gemeni, tripleti si multipleti la bord, sarcina, inseminare si FIV

Cu sau fara pedeapsa?

Publicat de: Gabriela Onofrei

Nu stiu la altii cum este , dar eu nu am gasit niciodata un motiv intemeiat sa aplic vreo pedeapsa fetitei mele. Adica, ce ar trebui sa faca sa merite o pedeapsa? Eu cand vad felul cum ma priveste cand face vreo boacana, se uita asa speriata la mine si ii pare asa de rau, atat de mult se straduieste sa nu ma supere incat nu vad cum as putea sa fiu asa de dura si sa o umilesc cu un stat cu fata la perete asa ca sa-i arat eu cine e seful dintre noi doua si ca trebuie sa faca cum zic eu, caci eu sunt mai mare si am dreptate. Nu stiu…dar pentru mine un copil pedepsit mi se pare ca e umilit: cum sa pui un copil sa stea intr-un colt cu fata la perete, sa-l auzi suspinand si tu ca si parinte la ce te gandesti in acel moment? –  creste inima in tine ca l-ai aranjat si de acum executa exact cum ii comanzi tu pana cand pac, iar greseste si il lasi fara jucaria lui preferata, na! ca sa se invete minte.

Aud des in jurul meu parinti care isi pedepsesc copiii: unii la 1 an si jumatate sau 2 ani, v-ati intrebat care este scopul pedepsei? Ce inteleg ei in acel moment? Eu m-am intrebat si cred ca in acel moment ei sufera pentru ca mama sau tatal este suparat pe el, copiilor asa de mult le pasa de emotiile parintilor incat ei sufera pentru ca noi suntem suparati.

Oana mea are aproape 5 ani, in tot acest timp a fost si este concentrata sa descopere lumea, ca orice copil de altfel. Pana la 3 ani bajbaia si ea pe langa noi derutata, inconstienta de ce este in jur dar dornica sa stie totul, sa imite orice adult sau copil mai mare, sa exploreze: de ce apa nu se pune cu varf in pahar de exemplu, ce insemna ca e dulce/sarat, ce e cald, rece ,normal ca se mai intampla sa iasa cu cioburi, sa verse ciorba, etc.,… cine are copii stie. Am preferat ca de fiecare data sa-i explic consecintele actiunilor sale astfel a doua oara nu mai era curioasa sa incerce. Acum imi explica ca un om mare diverse lucruri, a copiat practic comportamentul. Ma intreb daca eu aplicam pedepse sau o certam, care ar fi comportamentul ei fata de ceilalti?

Cred ca aceasta este moneda de schimb in procesul invatarii. Cu totii ne dorim copii inteligenti si independenti. Daca exista NU la tot pasul si pedepse la orice greseala ei se inhiba si nu mai au curaj sa exploreze.

Dragi parinti, redescoperiti lumea alaturi de copiii vostri, nu fiti suparaciosi, e fara intentie, nu puneti asupra lor sentimente negative ca ura si teama.

 

Bookmark and Share

Lasă un răspuns