SUS

Tripleti.ro – Sticker auto gratuit gemeni, tripleti si multipleti la bord, sarcina, inseminare si FIV

Notiuni generale despre sarcina multipla naturala si prin FIV

Publicat de: Tripleti.ro

Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in zilele noastre, sansa de a avea o sarcina multipla (pe cale naturala) este de 3%. Cu toate acestea, cel mai important factor este varsta mamei. Femeile cu varsta mai mare de 30 ani sunt mai predispuse sa aiba sarcini multiple. Un motiv este ca femeile de pe 30 ani, in special cele care se apropie de 40 ani, pot ovula 2 ovule  pe perioada ciclului menstrual.

Daca faci tratamente de fertilitate sunt sanse mari cu 18% (!!)  sa se intample o sarcina multipla. In uterul mamei sunt implantati mai multi embrioni si exista sanse mari sa se “prinda” unul, doi sau mai multi embrioni. newborn babies sleeping

Alte contexte posibile pentru sarcina multipla sunt:

 • daca ai mai multe nasteri la activ
 • daca ai mai avut o sarcina multipla
 • daca esti supraponderala sau inalta
 • daca ramai insarcinata in timp ce alaptezi
 • daca aveti in familie cazuri de sarcini multiple (natural)

Cum apar  gemenii fraternali?

In mod normal, o femeie elibereaza un ovul pe perioada ciclului menstrual. Fertilizarea are loc atunci cand un ovul se intalneste cu un spermatozoid si cel din urma penetreaza membrana ovulului. Uneori, o femeie elibereaza 2 ovule care pot fi fecundate de 2 spermatozoizi diferiti. Cand se intampla acst lucru iau nastere gemenii fraternali. Fiecare bebelus are placenta si sacul lui amniotic. Acesti copii seamana ca fratii nascuti in momente diferite, si pot fi fete, baieti, sau fata si baiat. Pot avea grupe de sange diferite.

Cum apar gemenii identici?

Gemenii identici vin pe lume cand un ovul fecundat se divide in 2 embrioane. Gemenii identici pot avea aceeasi placenta sau placente diferite, acelsi sac amniotic sau saci amniotici diferiti. Gemenii identici au acelasi sex, aceeasi grupa de sange, culoare a ochilor si a parului. Arata similar.

Cand este diagnosticata o sarcina multipla?

O sarcina multipla este de obicei depistata in primul trimestru de sarcina, la ecografie.

Sunt mai multe complicatii la o sarcina multipla?

Riscurile la o sarcina multipla sunt mai mari si enumeram:

 • contractii premature
 • nastere prematura
 • preeclampsia
 • diabet gestational
 • probleme de crestere intruterina
 • gemeni siamezi
 • probleme de crestere ale fetilor

Unele din aceste probleme pot fi prevenite daca sunt depistate din timp si monitorizate.

Care este cea mai frecventa complicatie in sarcinile multiple?

Cea mai frecventa complicatie este nasterea prematura, ce se intampla inintea saptamanii 37 de gestatie. Mai mult de jumatate de copii proveniti din sarcini multiple sunt nascuti prematur.

Ce este preeclampsia?

Preeclampsia este caracterizata printr-o valoare crescuta a presiunii arteriale, insotita de un nivel proteic urinar crescut. Femeile cu preeclampsie prezinta edeme la nivelul picioarelor, gambelor si mainilor. Debuteaza de obicei in saptamana 20 de sarcina, dar in cazul sarcinilor multiple se poate manifesta mai devreme si poate avea repercusiuni mai severe.

Preeclampsia poate da probleme serioase mamei si copiilor. Singura modalitate de tratare este nasterea copiilor ce poate duce la nasteri premature.

Ce sunt gemenii discordanti?

Gemenii sunt denumiti discordanti cand un geaman este mult mai mic decat celalalt. Gemenii identici pot fi discordanti datorita unor probleme ale placentei sau datorita sindromului transfuzor-transfuzat. Sindromul de transfuzie de la un geaman la celalalt apare numai la gemenii identici dar numai 15% dintre acestia dezvolta acest sindrom. Sindromul apare cand unul din copii da celuilalt o parte din sangele sau dar nu primeste destul in schimb. Se poate trata prin interventie chirurgicala sau prin nastere, de cele mai multe ori prematura.

Cat de comune sunt anomaliile genetice in sarcinile multiple?

Riscul de anomalie genetica in sarcinile multiple creste cu 100% fata de sarcinile simple pentru ca sunt doi sau mai multi feti. Acesta creste o data cu trecerea in varsta a mamei.

Anomaliile genetice se pot depista prin teste precum triplu test si amniocenteza.

Inainte de a face amniocenteza trebuie sa stiti ca:

 • la sarcinile multiple riscurile colaterale acestor testari sunt mai mari.
 • trebuie luat mostre de la fiecare fat in parte
 • este posibil ca rezultatul sa arate ca un fat este normal si unul are o anomalie genetica.

Este mai mare riscul de a face cezariana in cazul sarcinilor multiple?

Riscul de a face cezariana este mai ridicat. Este posibil ca gemenii sa fie nascuti natural cand ambii sunt asezati in pozitie de nastere, cu capul in jos. Nasterea prin cezariana este des intalnita in cazul nasterii premature.

Pot sa imi alaptez gemenii?

Poate fi mai dificil sa iti alaptezi gemenii, tripletii, mai ales daca acestia sunt nascuti prematur, dar nu este imposibil. Laptele matern este cea mai potrivita hrana pentru un nou nascut. Contine totalitatea nutrientilor necesare copilului tau si se adapteaza pe masura ce necesitatile lui se schimba. Cand alaptezi cantitatea de lapte se va mari pentru a satisface nevoile copiilor. daca copiii sunt prematuri se poate utiliza o pompa de muls manuala sau electrica pana cand sunt puternici indeajuns pentru a fi alaptati la san.

articol inspirat de Asociatia Unu si Unu

Bookmark and Share

Lasă un răspuns